Moje plíce

Šlápni do toho!

Smysl kampaně

Kampaň „Šlápni do toho“ má za cíl upozornit na důležitost pravidelného pohybu jako prevence rakoviny plic a podporu ježdění na kole jako ideální rehabilitační pomůcky. Pohyb je klíčovým prvkem zdravého životního stylu a může výrazně přispět k prevenci mnoha zdravotních problémů, včetně rakoviny plic. Ježdění na kole představuje nízko zátěžové cvičení, které je šetrné k vašemu tělu, a zároveň efektivně podporuje vaši fyzickou kondici a kapacitu plic. A kdy jindy si uvědomit, že cigarety nebo vapery ovlivňují Vaše zdraví, než při důkladném testu Vaší plicní kapacity při šlápnutí do pedálů.

Aktivní září
4. září, Valdštejnská zahrada
Vstup zdarma!

Cíl kampaně

Proč jízda na kole?

Jednou z výhod ježdění na kole je jeho vhodnost jako rehabilitační pomůcka. Po operaci nebo jiných léčebných zákrocích je důležité začít s fyzickou aktivitou co nejdříve, aby se tělo rychleji zotavilo a posílilo. Kolo je ideální pro tyto účely, protože:

Benefity jízdy na kole

Jízda na kole je oblíbená u dětí, dospívajících i dospělých a nabízí řadu zdravotních výhod:

Zlepšení kapacity plic

Pravidelná jízda na kole podporuje zdraví dýchacího systému a zvyšuje kapacitu plic.

Posílení kardiovaskulárního systému

Cyklistika je výbornou kardiovaskulární aktivitou, která posiluje srdce a zlepšuje krevní oběh

Celkové zlepšení fyzické kondice

Pohyb na čerstvém vzduchu přispívá k celkové fyzické kondici a psychické pohodě

Prevence obezity

Pravidelný pohyb pomáhá udržovat zdravou tělesnou hmotnost a snižuje riziko obezity, která je rizikovým faktorem pro mnoho chorob

Proč Vám i dvě jízdy do práce na kole denně prospějí?

Zdravotní odborníci doporučují minimálně 150 minut kardia týdně. Cvičením 30 minut denně tuto hranici snadno překonáte.

Hlavní přínosy

Snížení rizika nemocí

Zlepšuje krevní oběh, zvyšuje hladinu kyslíku v krvi a snižuje riziko srdečních chorob, vysokého cholesterolu, vysokého krevního tlaku, mrtvice a některých druhů rakoviny (dělohy, prsu, plic a tlustého střeva).

Zlepšení duševního zdraví

Cvičení zmírňuje stres, úzkost a deprese, zlepšuje náladu, sebevědomí, paměť a kognitivní funkce, a snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

Posílení svalů a kostí

Zvýšená svalová síla a vytrvalost, zlepšení kostní hustoty a snížení rizika osteoporózy a pádů.

Zlepšení spánku

Cvičení zmírňuje stres a úzkost, což vede k lepší kvalitě spánku. Nicméně, nedoporučuje se cvičit těsně před spaním.

Zlepšení zdraví mozku

Zvýšení velikosti a funkce hipokampu, lepší reakce na stres a snížení zánětů v mozku.

Cvičení také podporuje zdravější životní styl a může usnadnit odvykání kouření.

Výhody Dojíždění na Kole do Práce

Výzkum z University of Glasgow, publikovaný v BMJ, zjistil, že dojíždění na kole snižuje riziko rakoviny o 45 % a srdečních chorob o 46 % ve srovnání s neaktivním dojížděním. Studie analyzovala data od více než 264 000 lidí z projektu UK Biobank po dobu pěti let. Cyklování do práce bylo spojeno s nižším rizikem srdečních záchvatů, rakoviny a celkové úmrtnosti. Chůze do práce také přinášela zdravotní výhody, ale v menší míře než cyklistika. Výsledky naznačují, že podpora cyklování může výrazně zlepšit veřejné zdraví.
Jízda na kolech a udržitelnost

A jak pomáhá cyklistika Praze? Existuje několik studií a výzkumů zaměřených na vliv cyklistiky na dopravu a emise CO2 v Praze. Například výzkum provedený v roce 2022 na základě poptávky Magistrátu hl. m. Prahy zjistil, že rozšiřování cyklistické infrastruktury nejen zvyšuje bezpečnost dopravy, ale také přispívá k výraznému nárůstu počtu cyklistů. Mezi lety 2019 a 2022 se počet cyklistů v Praze zvýšil o 73 %, aniž by došlo k výraznému nárůstu nehodovosti.

Rozvoj cyklistické infrastruktury, jako jsou cyklostezky a cyklopruhy, přispívá ke snížení počtu automobilů na silnicích, což vede ke snížení emisí CO2 a zlepšení kvality ovzduší. Podle výzkumu odhaduje, že každé procento zvýšení podílu cyklistů na celkové dopravě

Podpora cyklistiky zahrnuje také vytváření bezpečných cyklostezek fyzicky oddělených od ostatního provozu, které jsou podle výzkumu až dvanáctkrát bezpečnější než běžné uliční úseky. Tato opatření nejen zvyšují bezpečnost, ale také motivují více lidí k tomu, aby si vybrali kolo jako svůj hlavní dopravní prostředek, což má pozitivní dopady na městskou dopravu a životní prostředí.

(Zdroj: https://www.prahain.cz/doprava/vyzkum-potvrdil-ze-cykloopatreni-zvysuji-bezpecnost-dopravy-11405.html)

V rámci našeho zapojení do Asociace společenské zodpovědnosti jsme rádi, že jízda na kolech podporuje hned několik cílů udržitelného rozvoje, jmenovitě:
Jsme globální
Naše kampaň je součástí větší iniciatiy  „Healthy Lungs for life od Evropské plicní nadace ELF. Více najdete na:
Připojte se k Nám!

Připojte se k naší kampani „Šlápni do toho“ a využijte růžová kola Rekola nejen jako dopravní prostředek, ale také jako cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. Společně můžeme zvýšit povědomí o důležitosti prevence a podpořit zdraví naší komunity.

Vydejte se na cestu za zdravějším životem s Rekola a Mojeplice.cz!

A abyste měli dost příležitostí do pedálů šlápnout, přinášíme Vám speciální kódy SlapniDoToho a MojePlice pro dvě jízdy na Rekola zdarma. Můžete je použít od 1.8. do 30.9. Dejte nám vědět, jaká byla jízda na sociálních sítích, a označte nás #slapnidotoho

Využijte kódy

pro 30 min. jízdy zdarma. Kódy je možno využít od 1.8. do 30.9. a nezapomeňte označit na sítích #slapnidotoho a @mojeplice. 

Připojte se k nám!

Partneři akce

Naši ambasadoři
Zdeněk Grygera 
Bývalý český fotbalový obránce a reprezentant České republiky, mistr Evropy hráčů do 21 let z roku 2002. Generální manažer FC Zlín.
Luboš Pelánek
Profesionální cyklista, specialista na alpská a další stoupání. Závodil v týmech s mistrem světa Alessandrem Ballanem nebo vítězem Giro d'Italia Damianem Cunego. Stal mistrem Itálie s týmem Lampre.
Anna Marešová
Česká produktová designérka, zakladatelka prémiové značky Whoop·de·doo.
Ondřej Bauer
Divadelní, televizní a filmový herec, zpěvák a scenárista.

Kdo do toho s námi šlape

Jana Hozáková

wakesurf & foil coach Yourwavegarda

Natalie Housková

profesionální  baletka a tanečnice

Lucie Hampejzová
Pacientka s rakovinou plic a spoluzakladatelka spolku Moje plíce, z.s.
Romana Pešková
Vedoucí pobočky Česká spořitelna, a.s.
Dita Vávrová
instruktorka Iyengar jógy