Moje plíce

Nadechni se 1.8.2024

Mezinárodní den rakoviny plic a akce „Nadechni se“

Praha, 1. srpna 2024 – Spolek Moje plíce, z.s., pod vedením zakladatelky a předsedkyně Ilony Mančíkové pořádá akci „Nadechni se“, která se koná u příležitosti Mezinárodního dne rakoviny plic. Tato akce je připravena pro pacienty s rakovinou plic, jejich blízké, novináře a všechny, kteří se chtějí o plicním zdraví dozvědět více.

Hlavním cílem akce je podpořit pacienty s rakovinou plic, zvýšit povědomí o této nemoci a představit nové iniciativy spolku Moje plíce, z.s. např. kampaň „Šlápni do toho“.

O Spolku Moje plíce, z.s.

Spolek Moje plíce, z.s. je nezisková pacientská organizace zaměřená na pomoc a podporu a pacientů s rakovinou plic a jejich blízkých. Vznikla na základě vlastní zkušenosti 3 pacientů Ilony, Lucie a Robina.

Spolek pořádá pro své členy vzdělávací a informační aktivity, vzdělávací akce a kampaně pro veřejnost zaměřené na prevenci vzniku rakoviny plic.

Základní data o rakovině plic

Rakovina plic je jednou z nejčastějších a nejnebezpečnějších forem rakoviny. V České republice je ročně diagnostikováno přes 6 400 nových případů a přibližně 5 275 lidí na tuto nemoc každoročně zemře. Kouření je hlavní příčinou tohoto onemocnění a výrazně zvyšuje riziko jeho vzniku. 20% diagnostikovaných pacientů jsou nekuřáci, bohužel roste počet onemocnění u žen nekuřaček do 60 let, čehož jsou důkazem zakladatelky spolku Moje plíce, z.s. Ilona (46) a Lucie (53).